Loading...

Blog

img_2536

Sałatka „zjedz ogród”

Przygotowałam przepis na przepyszną letnią sałatkę pt. zjedz ogród, jest to sałatka, którą ostatnio jem na śniadanie, obiad i kolację.

Większość składników sałatki pochodzi z moich ogrodowych grządek, stąd hasło zjedz ogród! A oto i jej składniki sfotografowane jeszcze w uprawie 🙂

IMG_2486

Sezon na truskawki w trakcie, korzystajcie! Tak szybko się kończy 🙁

IMG_2480

Całkiem niedawno przeze mnie odkryta rzeżucha ogrodowa, świetny wyrazisty smak. Idealna również do twarożku.

IMG_2483

Kilka listków młodej botwinki w sałatce dodają jej charakteru kolorystycznego jak i smakowego.

IMG_2494

Na koniec ulubione listki rukoli.

IMG_2523

Tutaj już wszystkie składniki sałatki:

  • mieszanka sałat i zieleniny (rukola, młoda botwinka, rzeżucha ogrodowa, młode liście szpinaku) – z ogrodowych upraw
  • kwiaty szczypioru – również z ogrodowych upraw
  • truskawki – najlepiej ogrodowe, nie sklepowe 😛
  • prażone migdały, pestki dyni i sezam
  • ser solankowy wędzony lub inny, który lubisz (pasuje dosłownie każdy)

Sos:

  • olej lniany – 3 łyżeczki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
  • miód – 2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • musztarda miodowa – 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie lub inne ulubione
  • sól himalajska i pieprz biały do smaku

IMG_2533

Liście sałat i zieleniny opłukuję delikatnie, suszę i układam na talerzu. Następnie warstwowo układam na sałacie kolejno truskawki, pokruszony ser i prażone pestki. Na koniec posypuję całość płatkami kwiatów szczypiorku oraz polewam sosem, który wykonuję w bardzo prosty sposób 🙂 Wszystkie wymienione składniki sosu umieszczam w małym słoiczku, potrząsam nim tak długo, aż uzyskam gęstą i jednolitą konsystencję. I tyle potrzeba do szczęścia!

IMG_2536

Większość składników tej sałatki możesz wyhodować w swoim ogrodzie lub na balkonie! Jest to mój hit lata 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *